woensdag 21 september 2022

Het geheim van de Camino...

Wat is toch het geheim van de Camino. Waarom raken zoveel pelgrims er aan verslaafd. Waarom verandert de Camino voor zoveel pelgrims hun leven?

Eigenlijk is het heel simpel: omdat je in een omgeving komt waarbij iedereen onbevooroordeeld tegenover elkaar staat. Als je een pelgrimsreis maakt, heb je daar voor alle anderen geen geschiedenis. Iedereen start als een anoniem mens. En in die anonimiteit word je gewaardeerd en op echte waarde geschat. Zoals je dan bent. Door alle medepelgrims. Die allemaal datzelfde gevoel ervaren. Die openstaan voor elkaar. En dat mondt erin uit dat je elkaar helpt en moed in praat. Dat je praat over de diepste drijfveren die je tot de pelgrimsreis gebracht hebben. Dat je elkaar raad geeft. Levenservaringen deelt. En dat gaat vanzelf.
Uiteindelijk hoor je tot dezelfde familie. Iedereen met zijn eigen voornaam. Maar iedereen ook met dezelfde achternaam; Camino. En zo werkt het echt. Bij het uitwisselen van telefoonnummers is de achternaam steevast: Camino.
Uiteindelijk heb je allemaal hetzelfde doel. De tocht volbrengen. Het grote geheim van de Camino is dat je jezelf kan vinden. En van daaruit verder kan gaan met leven. Daardoor verandert de Camino ook levens van veel mensen. Geïnspireerd door de onvergetelijke ervaring van de Camino.
Met deze bijdrage sluit ik mijn Camino af. Dank aan iedereen die mij gevolgd heeft. Die mij bemoedigd hebben en die mij geholpen hebben. Speciaal Marja, mijn vrouw en Jenneke, mijn oudste dochter. 
 

 

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met het bereiken van deze nieuwe mijlpaal, Adriaan.
    Het blijft facinerend te lezen hoeveel mensen moeite hebben met het inzien en het aanpakken van hun eigen foute keuzes. Dat pas durven/kunnen aanpakken na enkele weken afzondering. Zij dan pas weer een nieuwe poging gaan doen om door te gaan. Wat komt jou late roeping als aspirant-dominee hier goed tot zijn recht. Jaren geleden troffen wij ook vaak deze types tegen op onze reizen door India. Veelal single 35+ dames op zoek naar "iets". Een moeilijke zoektocht die maar al te vaak uitliep op nieuwe teleurstellingen, omdat zij vaak niet eerlijk waren t.o.v. zichzelf en verzanden in wensdenken . Ben benieuwd naar je volgende projekt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer met plezier je verhalen gelezen tot spoedig weerzien.

    BeantwoordenVerwijderen