vrijdag 1 juni 2018

Dag 34 Vezelay rustdag

Vezelay. Samen met Tours, Le Puy en Velay en Arles vertrekpunt voor kruisvaarders en pelgrims. Vanuit de kolossale 'Basiliek van de Heilige Magdalena'. Een romaanse kerk. Met een enorm voorportaal. In vroeger tijden zullen hier veel mensen onderdak gevonden hebben. Verder is de basiliek erg sober uitgevoerd.
Gisteravond nog tot laat gekletst met Marjan en Jan. Midden zeventigers. Wonen in Velsen. Mijn overburen op de camping. Marjan en Jan zijn met een grote degelijke de Waard tent op reis. Marjan was lerares op een middelbare school. Jan was huisman. In hun tijd een opmerkelijke keuze. Ze zijn net gestart, tot augustus. Dan willen ze  thuis zijn. Ruim op tijd voor de geboorte van hun eerste kleinkind.
Ook Trudy was erbij (53). Heeft haar lingeriezaak verkocht en kijkt nu wat ze verder wil. Is met de fiets onderweg van Empe naar Santiago. Leuke sympathieke vrouw. En omdat Marjan en Jan ook vol verhalen zitten, werd het nog erg gezellig. Zo ook vanmorgen. Krijg koffie aangeboden. En dat is aanleiding om leuk verder te praten.
In de kathedraal een korte viering bijgewoond. Tien vrouwen en vijf mannenstemmen. Prachtige ijle zang vult de gigantische ruimte. En dat een half uur lang. Er wordt maar heel kort iets gezegd. Rustgevend en schitterend.
Verder is het vrij stil in Vezelay. Natuurlijk zie je wat pelgrims. De meesten slapen in het stadje. Op de camping maar een paar. Waarvan twee fietsers.
Inmiddels gehoord dat Han en Diny morgenavond hier zijn. Dus ik blijf nog een dagje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten