dinsdag 8 mei 2018

Dag 10 Van Luik naar Huy (34 km)

In Luik zijn de schoonmaak ploegen al zeer druk bezig. Het is nog voor zeven uur. Vroeg vertrokken dus. Vooral door de lengte van de etappe (lang, 34 km), en de hitte. Met een lange klim verlaat ik Luik. De eerste serieuze klim op mijn tocht. Deze gaat tussen huizen door. Daarna volgt een lange afdaling. Naar Seraing. Aan de Maas. Daar is het al heel bedrijvig op dit vroege uur. Seraing is dan ook een industrie stad. Vele zeer grote fabrieken aan de boorden van de Maas.
Bankjes om even uit te rusten zijn er nauwelijks. Maar zoals vaak; wel bij de kerk. Eigenlijk wel symbolisch; zo kun je op adem komen in de schaduw van de kerk. En onderweg groeten veel mensen. Zelfs een mevrouw met de door pelgrims veelgehoorde groet ' bon courage' (goede moed).
Pas na zo'n 20 km laat ik de industrie achter me. Het landschap wordt groener. Maar het dal smaller. En daarin woningen, een doorgaande weg en een spoorlijn. Het pad loopt nu vlak langs de Maas. En is alleen voor wandelaars toegankelijk. Aan de overzijde begroeid met redelijk dichte struiken. Dus schaduw!
Marja reist met de trein naar Huy. Ze had al uitgevonden dat het geplande hotel is opgeheven. Heeft een prima kamer gevonden bij een particulier. Vlak bij het centrum van Huy. Dat betekent wel een andere route. Een km verder, en Google Maps stuurt me via een langere route. Dus de etappe is ruim 4 km langer dan verwacht. Nou ja, een kleinigheid hou je altijd.
In  'La Collegiale Notre Dame et Saint-Domitien' krijgen we een stempel. Door de Sacristien. Marja maakt een foto naast het beeld van St. Jaques. Een pelgrim heeft ook recht op gratis toegang tot de Tresor (schatkamer). Die wordt speciaal voor ons geopend! Het is een prachtige, enorm grote kerk. En nu naar het terras...

Totaal na 10 etappes: 256 km









Geen opmerkingen:

Een reactie posten